Wednesday, January 4, 2017

Tři čtvrtě roku


Miminečko dneska oslavilo 9 měsíců od výkuku na svět. Neuvěřitelné, že za 3 měsíce jí bude rok, bude jaro a že bude chodit. Míry nevím, ale roste a asi moc nepřibírá. Stále je z 99% kojená, ač v posledních dnech začala jíst 5-10 lžiček pyré, jinak stále jí "finger foods" a skvěle umí těma bezzubejma dásněma (zub č.1 už je skoro na světě!) ukusovat. Pomalý přechod na pevnou stravu způsobuje časté vylučování, což zase působí problémy v noci a ráno, protože po umytí má problém usnout. Když už jsme u toho usínání, tak v noci teda, pokud nekaká, spí, a když se probudí, tak se snaží dostat k Téčku, mnohdy se jí to podaří a já jí najdu, jak se k němu tulí a ocucává mu kačenu.
Oproti Téčku je v hrubé i jemné motorice značně pozadu, sama si nesedne (možná tak na posteli, kdy si se zapře o mojí nohu) a přijde mi, že tu potřebu ani nemá, protože se jí dobře hraje na boku v pololehu, v sedu se ani neudrží, kroužky na tyčku nenavlíká a smysl permanence boxu jí je zatím taky jedno. Zato přesně ví, že dřez z kuchyňky jde vyndat a pod ním je salát, který vždycky vytahuje. 
Nevadí jí sníh. Umí se připlazit na povel (stále nestřídá ruce a ani nepoužívá nohy při plazení), začíná mi rozumět, stále nesnáší kočár (ač v něm občas usne a nebo je ochotná koukat, pokud se hejbe), na chodbě děsně ráda vykřikuje, líbí se jí echo. Na Štědrý den začala tleskat. Narozdíl od T. netleská ze spaní :-D Když nad tím tak přemýšlím, tak už zase vlastně netleská. Asi bych se jí měla víc věnovat a rozvíjet jí. K mé velké radosti jí pomalu končí separačka, takže už se zase zabaví sama na zemi. 


Narozdíl od Téčka jí zajímá vánoční stromek, celkem často se ho snaží shodit, sníst nebo sundavá ozdoby.


Voda.
Občas se do něčeho zamotá, ale vlastně jí to vůbec nevadí :-)

No comments:

Post a Comment