Wednesday, November 30, 2016

S čím si hrajeme - 31 měsíců

Se snižujícími se teplotami a se zkracujícím se dnem se prodlužuje doba, kterou trávíme doma. Kdyby to bylo na Teodorovi, tak ven nechodíme vůbec. Jenže to na něm není, takže se každé odpoledne aspoň na půl vykopeme k proběhnutí. A nedělám to ani tak kvůli němu jako kvůli sobě, já ten čerstvý vzduch a trochu pohybu potřebuji. Stázka se už smířila s kočárkem, jako není to její oblíbené místo, ale když Teodor drží tempo, tak jí udrncám. Když se fláká, vypráví nebo chlupatec štěká, tak neusne. 

Díky tomu, že se ven vypravujeme jen jednou a ne dvakrát, tak se ke slovu u nás dostávají hračky. Chtěla bych se podělit o to s čím si hraje, třeba inspirace k Vánocům?

Schleich zvířata a Lego Duplo. Teodor začíná stavět z Dupla. Umí postavit jezero pro kačenu (všimněte is na obrázku), ale to parkoviště třeba nepostaví, pořád mu chybí ta prostorová představivost. Nicméně to mu nijak nevadí, protože buď to máma ošéfuje a když ne, tak to tam tak nějak nahází a ona se tam ta zvířata nějak nacpou, že? (z nějakého důvodu stavby ani hraní si s těmito hračkami nefotím). Včera jsem mu dala kusy filcu, tak vozíme zvířata na sklápěčce na pastvu, kačenu na jezero a prase dáváme do bahna. Opět nemám vyfoceno. Jako fakt doufám, že máma pošle k Vánocům ten plechový traktor, protože ten převoz na sklápěčce vypadá, že vozí mrtvolky...


Takovejhle pěknej traktor mu babi před lety koupila, ale stále mu ho nechce dát...

Jenga - Tahle hra u nás jede od jeho druhých narozenin, teď už i chápe, že ty bločky musí dávat v 90° úhlech, když tu věž stavíme. A začíná mu to fakt jít, většinou to spadne mě a on se pak zlobí, že to musíme stavět znova :-)


Rybolov - příšerná čínská hračka hrající šílenou melodii, ale posledních pár dní je fakt top. Když jí budete kupovat, dávejte si bacha, že ty ryby jsou na magnety. Já pozor nedávála a tak máme ryby se zubama a takovej vetchej háček na udičce - chce to trochu cviku než se s tím člověk naučí. Teodor ryby chytá nejen na udici, ale taky na prst, vyskládává je do řad a hlavně nás obšťastňuje tou šílenou melodií, která je na tom stole (oproti na koberci) děsně hlasitá. První a poslední hračka na baterky. 


Woody přiřazování stínů a obrázků - kvalita hračky nic moc, zrovna dneska jsem musela poslouchat 5 minut kňourání, že jedna deska se stíny je ohnutá. Ale jinak super. Už to u nás frčí kolem měsíce. Mimochodem, taky miluje samolepkové knížky, kde se lepí věci na své stíny.


Foukací fixy a šablony zvířat od Svojtky -  foukací fixy jsou hit, obzvláště pokud kojím a on běhá po bytě a fouká. Ty šablony se mu hodně líbí a pak dokresluje očíčka, skvrny, fousy...A foukání je taky fajn, i když po dvou zvířatech mi předá štafetu, se mu nedivím, mě z toho na konci taky bolí hlava.


Tvoření - miluje tvoření a kreslení všeho druhu, takže Play-doh (je to "normální", že neumí vyválet placku? - princip chápe, ale neumí do toho dát sílu): děláme hady, sněhuláky, když jsem mu vyrobila psa, tak jsem vyletěla v jeho očích neskutečně vysoko, vykrajuje, občas obtiskujem, pak kreslí fixama, temperama, vodou (takové ty kouzelné omalovánky, kde se přejede po bílém obrázku štětcem namočeným do vody a on se postupně objeví obrázek a když to uschne, tak zase zmizí, vyrábí Galt), miluje stříhání, ovšem nůžky drží oběma rukama, takže mě potřebuje jako třetí ruku :-) a děsně ho bavěj spojovačky. Ven s sebou bereme křídy, to si kreslí čáry a pak je přeskakuje. Pokud nesedí, tak skáče.

Tady proběhl pokus o výrobu vánočních ozdob, ale ten modurit děsně smrdí. Na domácí hmotu jsem nemohla sehnat kukuřičnej škrob. 
A s čím si hrajou vaše děti?

2 comments:

  1. Tak duplo jede i u mini chlapíka a ten traktor je nádhernej! Super jsou taky ty přiřazovací obrázky! A play doh máme všude, ještěže schne a nelepí se :-D Téčko je už tak velkej!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ten traktor je vybornej, ma dokonce i funkcni radici paku! To jsem fakt koukala! Ted aby ho mama poslala. Jo, play-doh je vdecna modelina, my mame teda jen 4 kelimky a furt se nemuzu rozhodbout, jestli koupit nejakou tu kreativni sadu. Jo, brzo se uzdrav!

      Delete